Mr Penn zei Picture: William West

De technische 'overgang' die moet gebeuren

DE nieuwe generatie mobiele technologie komt snel dichterbij en Andy Penn, CEO van Telstra, zet de toekomst van zijn bedrijf – en waarschijnlijk zijn baan – in.

De komst van 5G-technologie belooft een revolutie teweeg te brengen in alle soorten industrieën en geeft u meer mobiele gegevens dan waar u naar kunt porren.

Deze week organiseert Australië een bijeenkomst van de internationale normalisatie-instantie voor mobiele technologie en honderden experts uit de industrie tijdens een evenement aan de Gold Coast om de cruciale beslissingen te nemen bij het vaststellen van de internationale normen die 5G-netwerken ondersteunen.

‘Het wordt een belangrijke mijlpaal deze week,’ vertelde Telstra CEO Andy Penn aan news.com.au. ‘Deze jongens bekrachtigen de normen, wat echt de eerste commerciële normen voor 5G zal zijn.’

De industrie heeft hoge verwachtingen van de volgende generatie mobiele technologie, in de verwachting dat deze een reeks nieuwe consumenten- en bedrijfstoepassingen zal ontgrendelen die telco's kunnen verzilveren. Telstra leidt de aanval met Optus hot op zijn helden, terwijl een voorgestelde fusie tussen Vodafone en TPG waarschijnlijk zal leiden tot een nieuwe uitdager in de race voor 5G.

'TIEN KEER DE CAPACITEIT'

De sprong van 2G naar 3G bracht ons verder dan alleen bellen en sms'en en maakte het dataverbruik mogelijk op smartphones die we nu als vanzelfsprekend beschouwen, hoewel het in die tijd onduidelijk was waarom dat zo'n waardevol idee was.

Vanwege de explosie van data met de opkomst van data-hongerige apps en HD mobiel streamen op 4G-netwerken, bestond hetzelfde debat niet rond de noodzaak van 5G. De acceptatie van mobiele technologie is ook toegenomen – het duurde vier jaar voordat 4G 2,5 miljard mensen bereikte, in vergelijking met acht jaar voor 3G.

‘Als we naar de toekomst kijken en kijken naar de fenomenale groei van de vraag naar streaming en datavolumes via het netwerk, zullen telco's dat zonder deze technologie-overgang beslist niet aan kunnen,’ zei Penn.

Verwacht wordt echter dat de enorme capaciteitstoename de weg vrijmaakt voor een groot aantal toepassingen die nog niet zijn verzonnen. Voor de Telstra-baas is het een kwestie van bouwen en ze zullen komen.

‘Ten eerste hebben we 10 keer meer capaciteit voor lagere kosten per bit gegevens. Het zal meer media en media van betere kwaliteit mogelijk maken, ‘zei hij.

‘Het tweede punt is dat het sneller is en de latentie drastisch vermindert. Dus voor dingen die een heel snelle responstijd vereisen, zoals robotica, autonoom rijden of zelfs bij consumentengames, daar zal de latentie belangrijk worden. ‘

Wanneer 5G samen met 5G-compatibele smartphones ergens in de loop van volgend jaar serieus uitrolt, zullen consumenten kunnen genieten van supersnelle downloads, streaming en gaming van hoge kwaliteit en verbeteringen in opkomende trends zoals augmented reality. 5G zal ook de vooruitgang op het gebied van robotica ondersteunen en van vitaal belang zijn voor autonome voertuigen.

Voor mobiel streamen, mobiel gamen en augmented reality zal 5G floreren. Afbeelding: Indranil Mukherjee

Voor mobiel streamen, mobiel gamen en augmented reality zal 5G floreren. Afbeelding: Indranil Mukherjee Bron: AFP

DE 5G-RACE

We bevinden ons nog in de beginfase van de uitrol van de 5G, maar Telstra is agressief geweest bij het nastreven van mijlpalen. Onlangs bereikte het 's werelds eerste end-to-end 5G niet-stand-alone data-oproep op een commercieel mobiel netwerk en in augustus schakelde het 5G-site aan de Gold Coast in ondanks het complete gebrek aan commercieel beschikbare 5G-apparaten – een beweging die De heer Penn zei dat robuuste testen buiten het lab mogelijk zouden zijn als de apparatuur beschikbaar was.

De 5G-uitrol van het bedrijf wordt ondersteund door ongeveer $ 5 miljard aan investeringen in mobiel netwerk gedurende de drie jaar vanaf 30 juni 2019. Het is allemaal een onderdeel van de langlopende bewering van de heer Penn dat Telstra een ‘technologiebedrijf van wereldklasse’ moet worden om aan de gestelde eisen te voldoen op een moderne telco-provider.

‘Niets is filosofisch gezien vanuit mijn oogpunt veranderd. Het gaat alleen maar over wat de toekomst van de toekomst moet zijn, ‘zei hij.

‘5G is erg belangrijk, maar het komt niet vanzelf. 5G komt op hetzelfde moment aan als softwaregedefinieerde netwerken, big data-analyse, machine learning, kunstmatige intelligentie en het Internet of Things (IoT). Het zijn al deze technologieën die samenkomen en die een transformerend verschil gaan maken. ‘

Andy Penn, CEO van Telstra, bezorgt de jaarresultaten van het bedrijf op het hoofdkantoor in Melbourne. Foto: Aaron Francis

Andy Penn, CEO van Telstra, bezorgt de jaarresultaten van het bedrijf op het hoofdkantoor in Melbourne. Foto: Aaron Francis Bron: News Corp Australia

De nieuwe generatie mobiele technologie komt omdat er steeds meer consumentengoederen en apparaten op netwerken worden aangesloten. ‘5G wordt gebouwd voor een wereld waar miljoenen, zo niet miljarden, aangesloten sensoren en apparaten zullen zijn die geen handsets of tablets zijn’, zei Penn.

Vorige maand onthulde Telstra zijn eerste assortiment consumentenproducten dat zal proberen deze nieuwe IoT-wereld te gebruiken. De komende tracking- en monitoringproducten zijn zo ontworpen dat Telstra-klanten de locatie van hun waardevolle bezittingen zoals hun portemonnee, huisdier, gereedschapskist of auto kunnen volgen vanaf hun smartphone.

Hoewel de heer Penn denkt dat IoT waarde kan toevoegen voor consumenten, vinden de meeste gebruiksgevallen binnen de industrie plaats. ‘Aan de kant van de onderneming doen we veel aan logistiek, mijnbouw, slimme meters, agritech en andere sectoren,’ zei hij.

Zo kunnen met een netwerk verbonden bewakings- en volgsystemen landbouwers met droogte in Australië helpen hun gewassen of dieren beter te beheren in omstandigheden waarin efficiënt gebruik van hulpbronnen van het grootste belang is.

‘Ik zat de vorige week in Dubbo bij een boer en hij gebruikt al behoorlijk veel sensorgebaseerde technologie om zijn landbouw efficiënter te beheren’, zei Penn. ‘Ik denk dat het ding over landbouw, inderdaad elke industrie van vandaag, is dat ze allemaal concurreren op wereldwijde schaal, ongeacht hoe lokaal het bedrijf is, dus agritech is echt belangrijk gebied en 5G zal belangrijk zijn voor de evolutie van die industrie. ”

Mr Penn zei Picture: William West

Mr Penn zei Afbeelding: William West Bron: AFP

RECHT VOOR AUSTRALIË

In zijn keynote toespraak op het Gold Coast-evenement deze ochtend, herinnerde de Telstra-baas de aanwezige aanwezigen brutaal aan het belang van het vierdaagse evenement, wijzend op een onderzoek dat voorspelt dat in 2035 5G US $ 12 biljoen aan economische output wereldwijd zal toelaten en ondersteuning van zo'n 22 miljoen banen.

Maar voordat dat kan gebeuren, moeten de industriestandaarden die zorgen voor wereldwijde compatibiliteit worden weggenomen. De sterke rol van Australië in dit proces zal ervoor zorgen dat onze unieke omstandigheden – namelijk een grote landmassa en een kleine bevolking – ons niet tegenhouden.

‘We hebben een aantal demografische en topografische kenmerken die Australië beïnvloeden. Simpel gezegd, we zijn een heel groot land met een kleine bevolking en het krijgen van enkele van de uitdagingen die gecreëerd worden voor mobiele technologie geïntegreerd in de normen betekent dat radio-access apparatuur en de toestellen die gefabriceerd worden efficiënter werken in een omgeving zoals Australië, ‘Mr Penn zei.

‘Als het dekkingsbereik bijvoorbeeld op een grotere afstand is geoptimaliseerd, dan is dat goed voor Australië, omdat we de uitdaging hebben om langere afstanden af te leggen. Historisch gezien was dat (standaardoptimalisatie) niet het geval. ‘

De Telstra-chef vertrouwt erop dat de telco een van de best gepositioneerde ter wereld is om te profiteren van 5G en zei dat klanten van Telstra een van de eersten zouden kunnen zijn die de voordelen zullen ervaren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *