Trent Dalton. Afbeelding: AAP

Dalton pakt First Fleet aan in het tweede boek

beeld

Trent Dalton, journalist en auteur, heeft een nieuw boek uitgebracht dat de Eerste Vloot aanpakt. Afbeelding: News Corp Australia Bron: Geleverd

Er is een voorsprong op Trent Dalton. De eigen dichteres-laureaat van Brisbane heeft een nieuw boek uit, en het is een verre schreeuw van zijn eerste boek. Ja soort van.

Boy Swallows Universe – een los autobiografisch verhaal van opgroeien en overleven aan het harde einde van de stad – raakte schappen in juni en ging rechtstreeks naar de bestsellerlijst.

Slechts vijf maanden later hebben we By Sea and Stars , een rockster-account van de First Fleet.

Trent Dalton in Queensland. Afbeelding: AAP

Trent Dalton in Queensland. Afbeelding: AAP Bron: News Corp Australia

Ondanks het potentieel confronterende onderwerp, is het voor Dalton een welkome ontsnapping geweest aan onderdompeling in zijn eigen verhaal zoals afgebeeld in BSU.

En totale onderdompeling is het, zoals iedereen die de verbluffende roman – ons December-boek van de maand – heeft gelezen, zal beamen.

Het is een bedompte mix van licht en schaduw. Het ruikt naar kerstkevers en zweterige klaslokalen en smeltende autostoel vinyl. Het klinkt als krekels en de Mentalen knetteren op de radio. Het smaakt als een lauwe Solo. Het is suggestief, alles over de details, zegt Dalton.

By Sea and Stars van Trent Dalton is nu verkrijgbaar.

By Sea and Stars van Trent Dalton is nu verkrijgbaar. Bron: Geleverd

In het centrum staat Eli Bell, een streetwise maar zachtaardige 12-jarige (in wezen Dalton zelf), en zijn non-verbale broer August; plus zijn mentor Slim Halliday, een veroordeelde moordenaar die levenslessen en liefde uitdooft tijdens het oppassen van de jongens. Hun ouders en vrienden zijn crims en drugs, maar hun intenties zijn uiteindelijk goed. Het boek is beschreven als ‘eerlijk, grappig, ontroerend’ door David Wenham. You I I rocker Tim Rogers zei dat hij ‘naar de hemel keek’.

Het is allemaal gebaseerd op Dalton's rauwe, hartverscheurende, liefdevolle jeugd. Halliday was echt. Ze zijn allemaal echt, tot op zekere hoogte.

Maar er is nog een hoofdpersonage: Brisbane; en Australische voorsteden in het algemeen. Auteurs hebben hun werk zelden in de hoofdstad van Queensland geplaatst en als ze dat hebben, zoals Nick Earls, Rebecca Sparrow of David Malouf, is het meestal beperkt tot de straal van zes kilometer van de buitenwijken van de binnenstad. Maar voor Dalton, de meest oprechte gril en charme van Brisbane, ligt in de diaspora van sympathieke gekte die haar uiterlijke grenzen is; de baai, ten zuidwesten van Ipswich, tot Moreton Bay.

En de plaats die de rillingen van Queenslander altijd deed sidderen, wordt nu enthousiast besproken door de lezers van Dalton.

‘Het is zo grappig. Horen dat mensen nu naar Boggo Road (gevangenis) gaan: 'Ik lees Boy Swallows Universe en ik wil de cel van Slim Halliday zien', het is nogal grappig om uit dat boek te komen, 'lacht Dalton.

Na het intoetsen van de laatste volledige stop van zijn eerste roman, en tijdens het onderzoeken van een vloed aan filmvragen, zocht Dalton de afleiding van dagboeken van twee eeuwen geleden om een pittige geschiedenis van de Eerste Vloot te schrijven.

Gravure van de kolonisten van de eerste vloot in Sydney in 1799. Foto: Art Australia / NSW / Settler / Pioneer Historical

Gravure van de kolonisten van de eerste vloot in Sydney in 1799. Afbeelding: Art Australia / NSW / Settler / Pioneer Historical Source: News Limited

‘Ik dook eerst in de wereld van 1788, First Fleet. En het was het beste dat ik had kunnen doen, want ik zat al zo lang vast in dat soort wereld van Eli Bell, wat voor mij soms een schrijnende plek was. Dit jochie, Eli Bell, heb ik gemaakt. Het is helemaal niet moeilijk om te zeggen dat hij veel van mij is. En die knul was deze mooie, moedige jongen die me hielp terug te gaan naar enkele dingen die diep, diep en diep in mijn achterhoofd lagen. Het was geen leuke plek om binnen te zijn. '

‘Maar weet je wat een wonderbaarlijke plek is? Van alle plaatsen, de bloedige eerste vloot. Elf schepen varen de Botanybaai in. '

Het verhaal van 130 pagina's is een ‘wereld van veroordeelden en dieven en geweldige, ongelooflijke mensen die besloten om met het meest buitengewone sociale experiment te komen.’

Aanvankelijk gepubliceerd als een serie in de Australische krant, waar Dalton een bekroonde schrijver van sterkenmerken is, is By Sea and Stars niet de stoffige en vertrouwde veroordelende geschiedenis van de lagere school.

Het zijn de verhalen van de mensen op die schepen. En die aan de kust. En ondanks de uren van onderzoek, ellebogen diep in archieven in de Staatsbibliotheek van New South Wales, zijn er hiaten. De dagboeken en kapiteinslogboeken kunnen niet het hele verhaal vertellen. Niemand kan.

‘Het is een vorm van literaire non-fictie op veel manieren’, zegt Dalton. De notities in die oude boeken kunnen de ervaring niet volledig beschrijven – maar de personages vallen op.

Trent Dalton. Afbeelding: AAP

Trent Dalton. Afbeelding: AAP Bron: News Corp Australia

Moralizing rouwheer luitenant Ralph Clark. Dorothy Handland, een 82-jarige lompenhandelaar die de gevaarlijke reis naar de fatale kust maakte – en die inderdaad dodelijk bleek te zijn. En bang maar stoer veroordeelde jochie, John Hudson, dezelfde leeftijd als Eli Bell, die Dalton's hart op vrijwel dezelfde manier stal.

‘Het was een reis van acht maanden die de geschiedenis verandert.’ Zegt Dalton. ‘Wat is dat kind aan het denken? Wat ruikt hij? Hoe ziet de baard eruit voor de man naast hem? Wat zit er onder zijn vingernagels? '

Misschien kennen we nooit elk feit – maar met Dalton als een gids die we kunnen voelen, voorstellen, begrijpen. En misschien is dat genoeg.

Boy Swallows Universe and By Sea And Stars, van Trent Dalton, zijn beide uitgegeven door HarperCollins Australian en zijn verkrijgbaar in alle goede boekwinkels.

Of je nu denkt aan een kerstcadeau of vakantie leest, Boy Swallows Universe is ons maandboek voor december – en leden van de Sunday Book Club krijgen het voor 30 procent korting door naar Booktopia te gaan en de code BCBT18 te gebruiken. Vergeet niet dat je de boeken van Trent en meer kunt bespreken in de Sunday Book Club-groep op Facebook .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *