Een van de laatste door Brisbane geïnspireerde stukken van Campbell

Cartoonist ruilt River City in voor Windy City

beeld

Eddie Campbell is getrokken uit de River City naar de Windy City. Bron: News Limited

WAAR het hart van Eddie Campbell gaat, hij ook.

‘Mijn eerste vrouw was een dame uit Queensland’, zegt de Schotse striptekenaar.

‘We ontmoetten elkaar en trouwden in Londen en op een dag wilde ze naar huis, zoals Queensland dames vaak willen doen wanneer het koud wordt.’

Zo begon een 30-jarige residentie in Brisbane, het grootbrengen van een gezin, totdat zijn huwelijk een paar jaar geleden eindigde.

Hij handhaafde toen een verhouding over lange afstand met tweede-vrouw-aan-zijn Audrey Niffenegger, auteur van de Vrouw van de Vrouw van de Tijd , alvorens definitief de beweging aan haar geboortestad van Chicago te maken.

‘Ik had een oude labradorhond, genaamd Monty, en ik woonde daar in Windsor om hem de laatste paar jaar door te komen,’ zegt Campbell.

Als een begrip in de comicswereld, vond Campbell natuurlijk nooit een carrièrebeperking in Brisbane – ‘Misschien had ik toch wel keizer van de wereld kunnen zijn? Ik zal het nooit weten ‘- maar het betekende wel heel veel komen en gaan. En het was door deze reis dat zijn dierbaarste herinneringen aan de stad werden gevormd.

Eddie Campbell belt Chicago nu naar huis.

Eddie Campbell belt Chicago nu naar huis. Bron: Geleverd

Campbell illustreert nu de Master-editie van zijn veelgeprezen From Hell met Alan Moore.

Campbell illustreert nu de Master-editie van zijn veelgeprezen From Hell met Alan Moore. Bron: Geleverd

‘Het beste gevoel dat ik ooit in Brisbane kreeg, was het gevoel dat je krijgt na aankomst op de luchthaven’, zegt hij.

‘Het komt niet tot de taxi de hoek omgaat bij het winkelcentrum Toombul naar Sandgate Rd. Pas dan krijg je dat warme, opgeluchte gevoel van thuis zijn als je houten huizen begint te passeren met palmbomen aan de voorkant, en wat de vochtigheid ook was toen je uit de automatische deuren kwam, nu is het de kwaliteit van dat warme bad dat je bent in een mum van tijd naar binnen zinken. ‘

Hij worstelt om een klacht over de stad te bedenken, maar wanneer hij dat doet, is het een gebruikelijke.

'Ik probeer' s avonds om elf uur iets te eten en te drinken in de stad, 'zegt hij.

‘Op dat moment komen in Madrid alle oma's uit hun huizen om af te rekenen voor tapas en een glas tinto.’

Wat zijn nieuwe woonplaats betreft: ‘Nou, het is verdomd koud, laat me maar zeggen. Je hoort de accenten van Queensland dames hier niet.

‘Het zou niet mijn eerste keuze zijn geweest voor een plek om te wonen. Ik had mijn oog op Malaga in Spanje. ‘

Campbell en Niffenegger brachten eerder dit jaar een boek uit, Bizarre Romantiek .

‘Het weerspiegelt onze verkering omdat we het in de paar jaar sinds we elkaar hebben ontmoet, maar de 13 verhalen zijn allemaal rare en fantastische kleine dingen,’ zegt hij.

‘Dus ik illustreerde deze korte verhalen van haar en maakte de helft van hen tot volwaardige grafische verhalen.’

Een van de laatste door Brisbane geïnspireerde stukken van Campbell

Een van de laatste door Brisbane geïnspireerde stukken van Campbell Bron: Supplied

Campbell heeft zojuist de eerste van 10 delen van de ‘Master-editie’ van From Hell uitgebracht , zijn beroemdste werk gedaan met comics-legende Alan Moore, over Jack the Ripper en de moorden op Whitechapel.

‘Het ding van From Hell is dat het speelt zich af in Victoriaans Londen en ik heb het in zijn geheel getekend, 580 pagina's over een periode van 10 jaar, terwijl ik in het stomende Brisbane woonde,’ zegt Campbell.

‘Ik was pas een jaar terug in Londen en een beetje voordat ik een tweede keer emigreerde. Dus nu zal het volledig opnieuw worden bewerkt in kleuren terwijl ik in Chicago woon.

‘Ik volg de originele bedoeling, maar er is een hoofdstuk waarin om een vergeten reden de koppen te klein zijn, een andere waarin de armen te lang zijn. De reden voor die ene is dat ik een concept van Victoriaanse mode had waarin ik de zakken te laag op de jassen legde en ik de armen naar beneden moest laten komen om ze te ontmoeten. ‘

Campbell zegt dat hij tot nu toe nooit veel aandacht heeft besteed aan de politiek, maar de tijd van het Trump-alisme heeft dat allemaal veranderd.

‘Nu word ik midden in de nacht wakker en bedenk eens wat hij in vredesnaam is en is geweest en deze keer heeft gedaan?’, Zegt hij.

‘De zenuwen zijn frazzled zorgen te maken voor het evenwicht van de planeet aarde.’

From Hell: Master Edition # 1 (van 10) (Top Shelf Productions)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *